Wat is SEO?

SEOSEO staat voor zoekmachine-optimalisatie (Search Engine Optimalization). Alle grote zoekmachines, zoals Google, Bing en Yahoo, geven zoekresultaten als web pagina's, videos of afbeeldingen. De zoekmachines classificeren de resultaten op basis van relevantie voor de gebruikers, de ranking.

SEO succesfactoren

Er zijn een groot aantal factoren die van invloed zijn op de ranking van uw website bij een zoekmachine. Hieronder worden een aantal belangrijke succesfactoren genoemd, maar het is geen compleet overzicht.

SEO op de website

 • Inhoud (kwaliteit): hier heeft u zelf een grote invloed op. Zoekmachines zijn dol op originele en kwalitatief goede inhoud (content). Het aanleveren van relevante, originele en nuttige content is dus erg belangrijk voor uw ranking.
 • HTML (meta-data): de crawlers lezen de HTML-code die uw website genereert (in geval van bijvoorbeeld Drupal), of die u zelf schrijft. In HTML is het mogelijk om elementen, of tags, op te nemen. De crawlers zijn geïnteresseerd in deze elementen. Het opnemen van zoektermen, of keywords, in deze elementen draagt bij aan een hogere ranking.
 • Architectuur (crawl): de crawlers van zoekmachines 'wandelen' door uw website. Hoe gemakkelijker de crawler door uw website wandelt, hoe hoger de score op architectuur. Denk aan de publicatie van HTML én XML sitemaps, maar bijvoorbeeld ook aan laadtijden van pagina's. Als het laden lang duurt, dan moet de crawler langer wachten voordat de inhoud van de pagina gelezen kan worden. Sneller is beter. Probeer het gebruik of de schaling van grote afbeeldingen bijvoorbeeld te vermijden in verband met de laadtijd van de pagina.

SEO buiten de website

 • Links (kwaliteit): een kwalitatief goede link naar uw website is lastig te beschrijven, maar het is logisch dat een link van een grote, relevante website naar uw website hoger scoort dan een link vanuit een inrelevant blog. Een link naar uw website van een kleine, maar wel relevant en lokaal kan ook bijdragen aan een hogere score.
 • Vertrouwen (autoriteit): bij vertrouwen kunt u denken aan online beoordelingen en waardering, maar ook het aantal jaar dat uw website bestaat en eventuele overtredingen (zie hieronder) die u in het verleden begaan heeft kunnen van invloed zijn op de ranking. Uiteindelijk is het doel dat uw website wordt erkend als leider in een bepaald gebied.
 • Sociaal (reputatie): deelname in sociale netwerken als Google+, Twitter en Facebook is tegenwoordig cruciaal. Deze netwerken helpen u bij het verspreiden (delen) van uw content of kennis. Als u content gedeeld wordt door sociale gebruikers met een goed reputatie dan heeft dat een positive invloed op uw ranking.
 • Persoonlijk (land en regio): een van de belangrijkste factoren is dat mensen zoekresultaten krijgen die relevant zijn voor het land en/of de regio waarin zij zich bevinden. Als u lokale bezoekers naar uw website wilt trekken, zorg er dan voor dat uw website relevant is voor uw stad of regio.

Overtredingen

Het is mogelijk om de ranking van uw website negatief te beïnvloeden als de crawler overtredingen constateert. Veelal gebeurt het onopzettelijk, dus let bij SEO daarom op het volgende:

 • Inhoud: inhoud die niet substantieel of totaal irrelevant is, wordt gezien als een soort spam en heeft een negatieve invloed op de ranking.
 • Advertenties: vermijd dat de bezoeker zich een weg moet banen door advertenties voordat de hij of zij bij de inhoud terecht komt.
 • Zoektermen: het veelvuldig plaatsen van een bepaalde zoekterm (bijvoorbeeld 100 keer) op uw pagina is zinloos en heeft zelfs een negatief effect op de zoekresultaten.
 • Onzichtbare tekst en 'cloaking': crawlers bestraffen ook het plaatsen van onzichtbare tekst. Bijvoorbeeld witte tekst op een witte achtergrond. Dit wordt gezien als spammen van de zoekmachine. Vaak gebeurt het spammen van een zoekmachine onbewust of per ongeluk, maar dat is bij cloaking zeer zeker niet het geval. Bij cloaking is de website zo opgezet dat de zoekmachine iets anders ziet dan de mens. Cloaking wordt dan ook zeer zwaar bestraft.
 • Links: het aanbieden van betaalde links of (spam)links die malware, etc installeren wordt ook niet gewaardeerd door zoekmachines. Het aanbieden van dit soort links heeft niets met SEO te maken en wordt dan ook, terecht, bestraft.

Ondersteuning nodig bij SEO?

tsiis websites biedt eventueel ondersteuning bij de zoekmachine-optimalisatie van uw website. Indien u een Drupal website afneemt bij tsiis websites, wordt er standaard een module voor u geïnstalleerd die het u makkelijk maakt om zoektermen en relevante beschrijvingen als meta-data toe te voegen aan uw pagina's. Ook generatie van HTML en XML sitemaps behoort tot de mogelijkheden. Neem hier contact op met tsiis websites als u meer wilt weten over SEO of als u ondersteuning nodig heeft. Klik hier voor enkele SEO tips.

Klik hier om terug te gaan naar de veelgestelde vragen.