Hoe kan ik Drupal updaten?

Net als het besturingssysteem van uw PC, telefoon of tablet moet ook uw website onderhouden worden. Onderhoud is essentieel om uw website veilig en betrouwbaar te houden. Er verschijnen regelmatig updates voor Drupal CMS en de modules en thema's. Het is mogelijk om via de gebruikersinterface van uw website de modules en thema's te updaten. Houdt er rekening mee dat er hierbij standaard geen back-up wordt gemaakt van de database en de bestanden. Volg de onderstaande werkwijze om back-ups te maken en modules en templates via de gebruikersinterface van uw website te updaten:

 • Maak een back-up van de bestanden die met de update vervangen worden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een FTP-client;
 • Maak een back-up van de database. Maak eventueel gebruik van de module Backup & Migrate;
 • Log in als beheerder op de website en zet uw website in onderhoudsmodus;
 • Ga naar domeinnaam.nl/admin/modules/update en selecteer de modules en thema's die u wilt updaten, klik op 'Deze updates downloaden' en volg de stappen;
 • Haal de website uit onderhoudsmodus;
 • Controleer of de website goed functioneert.

Minor versie updates van het Drupal CMS, bijvoorbeeld van 7.x naar 7.x of 8.x.y naar 8.x.y, kunnen niet via bovenstaande werkwijze worden uitgevoerd. Raadpleeg hiervoor deze pagina voor Drupal 7 en deze pagina voor Drupal 8.

Hoe weet ik of er updates beschikbaar zijn voor mijn Drupal website?

Er is een automatische controle op beschikbare updates van de core, modules en thema's. Wanneer er updates beschikbaar zijn kan het systeem een bericht sturen naar een e-mailadres. Het e-mailadres en overige instellingen voor beschikbare updates kunt u configureren via: domeinnaam.nl/admin/reports/updates/settings.

Onderhoud van een Drupal multi-site

Wanneer tsiis websites een Drupal multi-site voor u gemaakt heeft, dan delen de websites dezelfde codebase maar hebben elk wel een eigen database. Voor het uitvoeren van een update is het belangrijk dat u van elke database een back-up heeft gemaakt. U hoeft de bovenstaande stappen maar een keer uit te voeren om de core, modules en templates te updaten voor alle websites (de code). U moet daarna wel voor iedere website het update-script uitvoeren. Dit script werkt de database-tabellen voor de website bij. Voer voor het updaten van een multi-site de onderstaande stappen uit:

 • Maak een back-up van de bestanden die met de update vervangen worden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een FTP-client;
 • Maak een back-up van de database (voor iedere website). Maak eventueel gebruik van de module Backup & Migrate;
 • Ga naar domeinnaam.nl/admin/modules/update en selecteer de modules en thema's die u wilt updaten, klik op 'Deze updates downloaden' en volg de stappen.

Wanneer u de bestanden hebt vervangen dient u voor elke website het update-script uit te voeren om de database bij te werken. Volg de onderstaande stappen voor elke website:

 • Log in als beheerder op de website en zet uw website in onderhoudsmodus;
 • Voer het update-script uit door domeinnaam.nl/update.php te bezoeken;
 • Lees de instructies en volg de aanwijzingen op het scherm;
 • Haal de website uit onderhoudsmodus;
 • Controleer of de website goed functioneert.

Updates laten uitvoeren door tsiis websites

U kunt de updates van de geïnstalleerde modules en thema's natuurlijk uit laten voeren door tsiis websites. Lees hier meer over de mogelijkheden of neem direct contact op als u vragen heeft over het updaten van Drupal.

Klik hier om terug te gaan naar de veelgestelde vragen.